Hur känns det att vara i din kropp just nu?

Kroppen. Vår absolut bästa vän som alltid vill oss väl men en vän som vi så ofta negligerar. Som vi glömmer bort, tar för givet. Som vi inte lyssnar på eller ger den kärlek som den förtjänar.

En viktig insikt inom yogafilosofin är att vi inte ÄR vår kropp utan HAR en kropp. Kroppen är vårt hus, vårt fordon för denna resa, vårt tempel. Kärt barn har många barn och vad kroppen är för dig är upp till dig. Oavsett benämning så behöver vi ta hand om vår kropp, liksom vi måste ta hand om vårt hus, vår bil. Utan en välmående kropp blir livet en jobbig och skumpig resa.

Att spela i samma lag som din kropp. Att stanna upp och faktiskt lyssna in vad din kropp behöver just nu. Hur din kropp känns och vad kroppen försöker säga dig är så viktiga grundstenar för vår hälsa.

Det är så lätt att i dagens samhälle där vi matas med ideal ta kroppen för givet eller vill förändra hur vi ser ut. Se kroppen med ett bristtänk. Men enligt yogans synsätt har vi alla fått exakt den kropp som vi ska ha för detta liv. Att jämföra sig med någon annan blir då helt irrelevant.

Om vi istället försöker se på kroppen med den vördnad och tacksamhet som den är värd, ger den den kärlek den behöver. Lyssnar på dess behov när det gäller mat, sömn, återhämtning och aktivitet så blir vi helt plötsligt ett så starkt och oslagbart team.

Men vår kropp bär även på en så enorm visdom. Om vi lär oss tyda dess signaler, den där magkänslan, vår intuition och andra känslor och kroppsliga förnimmelser som den bär på får vi den guidning vi letar efter. För kroppen vet och vill oss alltid väl. Om vi bara lyssnar…

I kroppen hittar vi vårt fantastiska energi energisystem, vårt chakrasystem, där det vi inte orkat hantera i vardagen, där vi finner de sår, de program som vi bär på. Som begränsar och håller oss tillbaka men här finns också vägen till vårt hjärta. Vårt sanna jag, vårt ljus. När vi lärt oss att stilla vårt sinne och styra våra tankar, får vi tillgång till all denna visdom och information. Din alldeles egna uppslagsbok där du kan läsa sida för sida.

Det är genom att lämna huvudet för att istället landa in i kroppen, i andetaget som vi grundar oss. Så ge din kropp lite extra kärlek och uppmärksamhet denna månad. Kanske låt nedan frågor få landa in i dig!

Vad har jag egentligen för relation med min kropp?

Spelar jag och min kropp i samma eller i olika lag?

Hur ofta lyssnar jag på min kropp?

Vad försöker min kropp säga till mig just nu?

Hur känns det att vara i min kropp just nu?

Leave a Reply