ASHTANGAYOGA

En Transformerande Resa!

EN YOGAFORM MED STARKA RÖTTER I INDIEN

En Helhetsupplevelse av Yogan

Ashtangayoga är en av våra äldsta yogaformer med rötter och nuvarande center i Mysore, Indien.

 

En dynamisk yogaform där vi på ett systematiskt sätt bygger upp vår kropp, ökar vår smidighet samtidigt som vi stillar vårt sinne. Vi fokuserar på vårt andetag, släpper prestation & perfektion och vänder istället fokus inåt. Helt enkelt den yogaform där du får uppleva mest Yoga om du frågar oss!

 

I Ashtangayogan gör vi ställningarna i bestämda serier, i samma ordning varje gång. Detta gör att kroppen snabbare vänjer sig vid ställningarna och att vi lättare kan hitta vårt andetag. Det är när vårt andetag och våra rörelser sker i samklang (Vinyasa) som vi får uppleva de fantastiska effekterna av vår yogapraktik. 

EN RESA FÖR KROPP, SINNE & SJÄL

AshtangaYogans Effekter

Ashtangayogan är en kraftfull yogaform med fantastiska effekter för kropp, sinne & själ. Ingen quick fix men ett långsiktig och hållbar praktik som hjälper oss att skapa rätt förutsättningar för ett liv fyllt av välmående och balans. Se några av Ashtangayogans härliga effekter nedan. 

 • Stärker vår kropp, inifrån och ut
 • Gör vår kropp mer flexibel
 • Hjälper oss att balansera upp kroppen & alla dess system
 • Renar kroppen från slaggprodukter & blockeringar, förbättrar vårt immunförsvar 
 • Får energin att flöda mer fritt vilket ger en ökad & jämnare energinivå
 • Hjälper oss att släppa tankar, att öva oss på att vara här & nu
 • Minskar stress & oro och hjälper oss att bli grundade
 • Lär oss att använda ett av våra mest kraftfulla verktyg – vår andning – både på och utanför mattan
 • Hjälper oss att komma i kontakt med oss själva och att leva ett mer kärleksfullt liv
FÖR VEM PASSAR ASHTANGAYOGA

Alla ....

Ashtangayoga passar alla! Oavsett om du vill ha en fysisk utmaning och bygga upp din kropp, känner att du behöver lugna ditt sinne och grunda dig eller vill vända fokus inåt och hitta tillbaka till din kärna.

 

Ålder, kön eller tidigare erfarenhet spelar ingen roll. Hos oss anpassar vi praktiken just efter dina förutsättningar. Vi har ett brett utbud av klasser och kurser för att kunna möta just dina behov. Läs mer om våra Klasser och Kurser HÄR.

 

Har du skadeproblem? Lider av stress och oro? Kom då och testa Ashtangayogans rehabiliterande och helande effekter! Boka in dig på ett privat Rehabyogapass med oss. Här tar vi fram en praktik som hjälper just dig att rehabilitera både kropp & sinne!

YOGA HELT UTIFRÅN DINA FÖRUTSÄTTNINGAR

Mysore Style

Den traditionella metoden att lära ut Ashtangayoga på har fått sitt namn efter staden där Ashtangayogan har sitt ursprung och center – Mysore. 

Mysore kan liknas lite med yoga med PT fast i grupp. Här gör du din egen Ashtangapraktik helt i din takt, utefter ditt andetag samtidigt som du delar den härliga yogaenergin med de andra i shalan. Du slipper här helt stressen av att “hänga med” som det lätt kan bli i en ledd klass. Alla deltagare får helt individanpassad hjälp vilket gör att du kommer djupare i din praktik och får fokusera på det som du som du behöver jobba med. 

Är du nybörjare guidar vi dig som i en ledd klass till dess att du bekantat dig med ställningarna och dess ordning. Vi börjar med att lägga en stabil grund med några få ställningar. Här får du utvecklas helt i din takt och vi lägger till nya ställningar när du är redo.

Med Mysore blir du en självständig yogis som lätt kan ta med dig din praktik hem eller var du än är!

En så härlig upplevelse där såväl nybörjare såväl som erfarna yogisar kan mötas på mattan!Så kom och testa på denna fantastiska form att yoga på och upplev Ashtangayogans transformerande effekter!

MED RÖTTER I INDIEN & STADEN MYSORE

En Traditionell Yogaform

Ashtangayogan är en av våra äldsta yogaformer som kommer från Indien.

 

Metoden har sina rötter i Patanjalis Yoga Sutras och utvecklades därefter av Sri K. Pattabhi Jois och hans lärare Krishnamacharya. 1962 skrev Sri K Pattabhi Jois Yoga Mala där Ashtangayogans filosofi, bakgrund och ställningarna i den första serien beskrivs.

 

Idag är det Pattabhis barnbarn R. Sharath Jois som driver Ashtangatraditionen videre i Mysore och vi är dedikerade att driva denna fina tradition vidare så att fler får uppleva dess härliga effekter.

RELATIONEN MELLAN LÄRARE & ELEV

Parampara

Inom Ashtangayogan är relationen mellan lärare och elev extra viktig. Yogan har traditionellt förts vidare från lärare till lärare muntligen och så har även varit fallet med Ashtangayogan.  

 

Guru (lärare på sanskrit) betyder en lärare eller mästare som tar en människa från mörkret till ljuset. Gu betyder mörker och ru betyder ljus. Utan lärare ingen djupare utveckling. 

 

Vår lärare, Ann Svärdfelt, har R. Sharath Jois som lärare och är en av få auktoriserade lärare i Sverige.  Ann guidar och utbildar oss och vi guidar i vår tur er.  På detta fina sätt sprids kunskapen från lärare till lärare hela vägen från källan i Indien.  

 

Relationen lärare och elev är en av grunderna för oss i vår shala och vi har därför endast små klasser, allt för att vi ska kunna guida dig på bästa sätt!

ASHTANGAYOGA

Den Åttafaldiga Vägen

Ashtangayoga är så mycket mer än yogaställningar. I Patanjalis Yoga Sutras – ett av yogans äldsta och viktigaste verk som skrevs för cirka 2500 år sedan – beskrivs yogans åttafaldiga väg. Ashtanga betyder just den åttafaldiga vägen och vår praktik på mattan (asanas) är endast en av dessa åtta delar, se nedan. Vi kan själva öva på steg 1-5 nedan medan steg 6-8 händer när vi är redo. 

Vad du börjar med, vilken ingång du har till Ashtangayogan och hur din Ashtangayogaresa ser ut är helt upp till dig, vad som känns mest lockande just nu. 

De åtta delarna är 

 1. Yamas – Principer om hur du ska agera mot andra och omvärlden
 2. Niyamas – Principer hur du ska ta hand om dig själv
 3. Asanas – Yogaställningar
 4. Pranayama – Andningsövningar
 5. Pratyahara – Kontroll av sinnet (mindfulness)
 6. Dharana – Koncentration, medveten närvaro bortom sinnet
 7.  Dhyana- Djupare meditation
 8. Samadi – Att vara ett med sig själv & universum