ASHTANGAYOGA

En Transformerande Resa!

EN YOGAFORM MED STARKA RÖTTER I INDIEN

En Helhetsupplevelse av Yogan

Ashtangayoga är en av våra äldsta yogaformer med rötter och nuvarande center i Mysore, Indien.

 

”Ashtau” och ”anga” är sanskrit och betyder åtta respektive delar och Ashtangayoga betyder just den åttafaldiga vägen. Ett begrepp som har sitt ursprung i yogans äldsta verk Patanjalis Yoga Sutras. Den åttafaldiga vägen beskriver vägen, de delar, vi måste ta till oss för att uppnå tillståndet yoga. En medveten närvaro. En förening där vi helt och fullt ut är i kontakt med oss själva och inte längre bundna av vårt sinne.

 

Ashtangaygogan erbjuder en helhetsupplevelse. Yoga på och utanför mattan. Yogafilsofi, yogaställningar (asanas), andningsövningar och olika medvetandenivåer såsom medveten närvaro och meditation är alla delar av Ashtangyogans värld.

 

Ashtangayogan bjuder in oss i yogans värld 24/7. I vår yogapraktik på mattan men även i det vardagliga livet. 

Ashtangayoga yoga with a silver lining yoga kalmar yoga göteborg
ASHTANGAYOGA PÅ MATTAN

Våra Ställningar

De ställningar som vi gör i Ashtangayogan är Hathayogaställningar sammansatta till ett härligt och dynamiskt flöde. 

 

Ashtangaygoan erbjuder ett systematiskt sätt att bygga upp vår kropp, öka vår smidighet samtidigt som vi stillar vårt sinne. Fokus är på vårt andetag och vi släpper prestation och perfektion och vänder istället fokus inåt. 

 

Vi gör ställningarna i bestämda serier, i samma ordning varje gång. Detta gör att kroppen snabbare vänjer sig vid ställningarna och att vi lättare kan hitta vårt andetag. Det är när vårt andetag och våra rörelser sker i samklang (Vinyasa) som vi får uppleva de fantastiska effekterna av yogapraktiken. Ashangayogan är helt enkelt den yogaform där du får uppleva mest yoga, om du frågar oss!

EN RESA FÖR KROPP, SINNE & SJÄL

Ashtangayogans Effekter

Ashtangayogan är en kraftfull yogaform med fantastiska effekter för kropp, sinne och själ. Det är ingen quickfix men en långsiktig och hållbar praktik som hjälper oss att skapa rätt förutsättningar för ett liv fyllt av välmående, balans och glädje.

Nedan hittar du några av Ashtangayogans härliga effekter. 

✨ Styrka: Stärker kropp & sinne, inifrån och ut
✨ Flexibilitet: Gör kropp & sinne mer flexibla och följsamma
✨ Balans: Balanserar upp kroppen och alla dess system såsom matsmältningen, blodcirkulationen, lymfsystemet, våra hormoner (endokrina systemet). Hjälper oss även att hitta balans i livet.
✨ Rening: Renar kroppen från slaggprodukter, energiblockeringar, toxiner mm och förbättrar vårt immunförsvar
✨ Energi: Får energin att flöda mer fritt med en ökad och jämnare energinivå som resultat
✨ Medveten Närvaro: Hjälper oss att stilla vårt sinne, släppa tankar och att öva oss på att vara här och nu
✨ Grundning: Minskar stress och oro och hjälper oss att bli grundade
✨ Andning: Lär oss att använda ett av våra mest kraftfulla verktyg – vår andning – både på och utanför mattan
✨ Självutveckling: Hjälper oss att komma i kontakt med oss själva och att leva ett mer kärleksfullt liv och att våga följa vår väg
FÖR VEM PASSAR ASHTANGAYOGA?

Alla ....

Ashtangayoga passar alla! Det är en effektiv yogaform oavsett om du vill ha en fysisk utmaning och bygga upp din kropp, känner att du behöver lugna ditt sinne och grunda dig eller vill vända fokus inåt och hitta tillbaka till din kärna.

 

Ålder, kön eller tidigare erfarenhet spelar ingen roll. Hos oss anpassar vi praktiken efter just dina förutsättningar. Vi har ett brett utbud av klasser och kurser för att kunna möta just dina behov. Läs mer om våra klasser och kurser HÄR.

 

Har du skadeproblem? Lider av stress och oro? Kom då och testa Ashtangayogans rehabiliterande och helande effekter! Boka in dig på ett privat rehabyogapass, så tar vi fram en praktik som hjälper just dig att rehabilitera såväl kropp som sinne!

YOGA HELT UTIFRÅN DINA FÖRUTSÄTTNINGAR

Mysore Style

Den traditionella metoden att lära ut Ashtangayoga på har fått sitt namn efter staden där denna yogaform har sitt ursprung och center – Mysore i Indien. 

Man kan likna Mysore lite med att yoga med PT fast i grupp. Här gör du din egen Ashtangapraktik helt i din takt, utefter ditt andetag samtidigt som du delar den härliga yogaenergin med de andra i shalan. Du slipper helt stressen av att ”hänga med”, som ibland kan uppstå i en ledd klass. Alla deltagare får helt individanpassad hjälp, vilket gör att du kommer djupare in i din praktik och får fokusera på det som just du behöver jobba med. 

Är du nybörjare guidar vi dig som i en ledd klass till dess att du bekantat dig med ställningarna och dess ordning. Vi börjar med att lägga en stabil grund med några få ställningar. Här får du utvecklas helt i din takt och vi lägger till nya ställningar när du är redo.

Med Mysore blir du en självständig yogi som enkelt kan ta med dig din praktik hem eller till den plats du befinner dig i världen!

Mysore är en riktigt härlig upplevelse där såväl nybörjare som erfarna yogis kan mötas på mattan! Så kom och testa på denna fantastiska form av yoga och upplev Ashtangayogans transformerande effekter!

MED RÖTTER I INDIEN & STADEN MYSORE

En Traditionell Yogaform

Ashtangayogan är en av våra äldsta yogaformer, och kommer från Indien.

 

Metoden har sina rötter i Patanjalis Yoga Sutras och utvecklades därefter av Sri K. Pattabhi Jois och hans lärare Krishnamacharya. 1962 skrev Sri K. Pattabhi Jois Yoga Mala där Ashtangayogans filosofi, bakgrund och ställningarna i den första serien beskrivs.

 

Ställningarna är som nämnts ovan Hathayogaställningar sammansatta i olika serier. Pattabhi Jois valde att kalla denna yogaform för Ashtangayoga just därför att han tyckte det var viktigt att redan från början lyfta fram vikten av de yogans olika delar, inte bara praktiken på ställningar.

 

Idag är det Pattabhis barnbarn R. Sharath Jois som driver Ashtangatraditionen vidare i Mysore och vi på YWSL är dedikerade att driva denna fina tradition vidare så att fler får uppleva dess härliga effekter.

RELATIONEN MELLAN LÄRARE & ELEV

Parampara

Inom Ashtangayogan är relationen mellan lärare och elev extra viktig. Ända sedan yogan uppstod har den traditionellt förts vidare muntligt från lärare till lärare, och så har även varit fallet med Ashtangayogan.  

 

Guru (lärare på sanskrit) betyder en lärare eller mästare som tar en människa från mörkret till ljuset. ”Gu” betyder mörker och ”ru” betyder ljus. Utan lärare ingen djupare utveckling. 

 

Vår lärare, Ann Svärdfelt, har R. Sharath Jois som lärare och är en av få auktoriserade lärare i Sverige. Ann guidar och utbildar oss och vi guidar i vår tur er. På detta fina sätt sprids kunskapen från lärare till lärare hela vägen från källan i Indien.  

 

Relationen lärare och elev är en av grunderna för oss i vår shala och vi har därför endast små klasser, allt för att vi ska kunna guida dig på bästa sätt!

ashtangayoga yogalärare justering pasasana yoga with a silver lining yoga retreats öland
ASHTANGAYOGA

Den Åttafaldiga Vägen

Ashtangayoga är så mycket mer än yogaställningar. I Patanjalis Yoga Sutras – ett av yogans äldsta och viktigaste verk som skrevs för cirka 2 500 år sedan – beskrivs yogans åttafaldiga väg. Ashtanga betyder just den åttafaldiga vägen och vår praktik på mattan (asanas) är endast en av dessa åtta delar (se alla delarna nedan). Vi kan själva öva på steg 1–5 nedan medan steg 6–8 händer när vi är redo. 

Vad du börjar med, vilken ingång du har till Ashtangayogan och hur din Ashtangayogaresa ser ut är helt upp till dig, vad som känns mest lockande just nu. 

De åtta delarna är 

  1. Yamas – principer om hur du ska agera mot andra och omvärlden
  2. Niyamas – principer om hur du ska ta hand om dig själv
  3. Asanas – yogaställningar
  4. Pranayama – andningsövningar
  5. Pratyahara – kontroll av våra sinnen (mindfulness)
  6. Dharana – koncentration, medveten närvaro bortom sinnet
  7.  Dhyana – djupare meditation
  8. Samadhi – att vara ett med sig själv och universum